Putkien vaihto.

Ennen putkien vaihtoa
Irroita verkkojohto seinästä ja anna putkien jäähtyä noin kymmenen minuuttia. Avaa vahvistimen takakansi ja tutustu shassiksen takapaneelissa olevaan putkikarttaan.
 
Tärkeää!
Vääränlaisten putkien käyttö voi johtaa vahvistimen rikkoutumiseen ja takuun purkautumiseen. Jos olet vähänkin epävarma, käänny ammattilaisen puoleen.
 
Pääteputki EL84
Hehkun putkien vaihto on helppoa, sillä vahvistinta ei tarvitse biasoida putkien vaihdon yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että Hehkun päätevahvistin on ns. katodibiasoitu. Tällöin kuitenkin on otettava huomioon, että pääteputkien luokitus kannattaa pitää samana, ellei nimenomaan hae erilaista soundia. Hehkussa on vakiona pääteputket, joiden luokitus on 3 asteikolla 1-5. Mitä pienempi luokitusnumero on, sitä alhaisemmalla äänentasolla alkaa esiintyä päätesäröä ja headroom on matalampi.
 
12AX7
Signaalitiellä ensimmäisenä oleva putki sijaitsee päätemuuntajan takana. Tällä putkella on suuri merkitys kanavansa soundiin, sillä ensimmäisenä putkena sen soundi vahvistetaan useaan kertaan ennen kaiutinta. Näin kaikki tässä putkessa tapahtuvat asiat kertautuvat ja kuuluvat moninkertaisesti vahvistettuna. Valitsemalla 12AX7-tyyppisistä putkista matalagaininen versio, saadaan vahvistimen hurinaa vähennettyä ja toisaalta soundiin tiettyä selkeyttä ja lämpöä. Jos taas valitaan korkeamman gainin putki, on soundi karheampi ja suttuisempi - kumpi on parempi, on tottakai täysin makuasia.
   
EF86
EF86-putki on Hehku-vahvistimien erikoisuus. Se on liitetty vahvistimeen silikonivalmisteisen vaimennusadapterin välityksellä. Tämä johtuu siitä, että putki on herkästi mikrofonisoiva, mikä tarkoittaa sitä, että se nappaa mikrofonin lailla kaiuttimen ja kabinetin värähtelyt ja vahvistettaessa ne saattavat kuulua kaiuttimesta ei toivottuna häiriöäänenä. Silikoniadapteri vaimentaa tehokkaati putkelle suoraan johtuvan värähtelyn ja putken päälle voi erikseen asentaa solumuovisen eristeputken vaimentamaan suoraan kaiuttimesta tulevaa ääntä. Käytännön kokemus onkin osoittanut eristysmenetelmämme tehokkuuden ja näin ollen voimmekin lämpimästi suositella kokeilemaan kyseistä putkivaihtoehtoa - soundissa kun löytyy aivan erityistä lämpöä todelliseen vintagehenkeen. 
 
Putken vaihtotyö
1. Tartu adapterin tyvestä voimakkaalla otteella ja vedä varovasti putki irti vahvistimesta.
2. Paina suojahattua kevyesti alaspäin. Kierrä vastapäivään ja vedä pois putken päältä.
3. Aseta pieni talttapäinen ruuvimeisseli putken kannassa olevaan reikään ja väännä varovasti putkea irti kannasta muutaman millin. Sitten aseta ruuvimeisseli kannan toisella puolella olevaan vastaavaan reikään ja toista prosessi niin usein, että putki irtoaa.
4. Aseta uusi putki paikalleen. Tärkeintä on, että et venyttele ja tarpeettomasti paina silikoniosaa kasaan.
5. Kiinnitä suojahattu.
6. Kiinnitä adapteri vahvistimeen sen tyvestä kiinni pitäen.
 
 
Särökanava  
12AX7
Tämänkin putken herkkyysluokitusta vaihtelemalla voidaan vaikuttaa särökanavan luonteeseen.
 
Vaiheenkääntäjä
12AX7
Usein vaiheenkääntäjänä käytetään balansoitua 12AX7-putkea, mutta kitaravahvistimessa standardiputket toimivat oikein mainiosti. Tässä tarkoituksessa ei kuitenkaan voi käyttää ns. spiraalihehkuputkea, sillä sellainen ei kestä vaiheenkääntäjälle tulevia suuria jännitteitä.
 
Tasasuuntaaja 
5AR4
Tasasuuntausputken voit korvata esim. 5AY4 ja GZ34 –putkilla. Ne antavat kuitenkin hieman erilaisia jännitteitä ja tämä saattaa kuulua vahvistimen headroomissa. Käytännössä eroa ei juurikaan huomaa.
 
Kaikkein varmimmin saat Hehkuusi optimaaliset putket, kun neuvottelet kanssamme. Meiltä saat putkipaketin edullisesti ja tarvittaessa neuvomme asennuksessa tai asennamme ne puolestasi.
 
Tarjoamme myös loistavia vaihtoehtoja EL84- ja 12AX7-putkille
Hehkuissa voi nyt käyttää EL84-putkien tilalla EL83-putkea! Tässä muutama syy, miksi EL83 on hyvä vaihtoehto. Militaryspeksattuja venäläisiä EL83-putkia (6P15P-E) saa n. 1/3 hinnalla verraten vastaavan laatuisiin EL84-putkiin. Sotilakäyttöön valikoidut ja valmistetut putket ovat usein neljä-viisi kertaa pitkäikäisempiä. Entäpä sitten soundi? Makusasia, mutta monien mielestä EL83 soundaa jopa mielyttävämmin kuin EL84; tarina kertoo, että Rory Gallagher olisi modannut Voxinsa toimimaan nimenomaan EL83-putkilla. Lisäksi vanhoja EL84 nos-putkia löytyy enää hyvin vähän ja mm. korkealle arvostetuista Telefunkeneista joutuu käytettynäkin maksamaan jopa 100 euroa kappaleelta. Käyttämättömiä EL83-nos-putkia löytyy huomattavasti halvemmalla juuri niiden pienemmän kysynnän vuoksi.
 
HUOM! Hehkuun saa myös optiona kytkimen, jonka avulla 12AX7-etuasteputken tilalla voi käyttää niinikään venäläistä militariputkea 6N2P. Hinta-laatusuhde on samaa luokkaa kuin tuon EL83:n kohdalla.